De Golden Retriever is van oorsprong een Britse hond die tegenwoordig wereldwijd erg populair is. In het verleden stond het ras bekend als gele Retriever en vanaf 1960 is het een officieel erkend ras. Binnen de Retriever 'familie' komen een zestal rassen voor die oorspronkelijk gefokt werden om aangeschoten wild naar de eigenaar terug de apporteren 'retrieve' in het Engels waar deze honden hun naam aan te danken hebben.
Rastypische eigenschappen
De Golden Retriever is een middelgrote hond met een gewicht variërend tussen de 25 en 35 kg. Het ras heeft een vlak tot golvende goed bevederde, dichte, waterbestendige vacht die voorkomt in elke tint van goud tot roomkleurig. De bouw van de hond dient evenredig te zijn met krachtig, vast gangwerk.
Karakter
Zoals vele eigenaren mede zullen bevestigen heeft de Golden Retriever een zeer vriendelijk, sociaal karakter en is het een echte gezinshond. Daarnaast zijn de meeste Goldens ook harde werkers, gemoedelijk, geduldig, goedwillig en zijn ze in de regel dol op water waarbij ze het heerlijk vinden om te zwemmen of gewoon lekker in een (modder) plas te gaan liggen.
Gezondheid
De Golden Retriever is een zeer populair ras waar de laatste decennia veel mee is gefokt. Zoals ook geldt voor andere rashonden komen er helaas (erfelijke) aandoeningen in de populatie voor die in meer of mindere mate invloed hebben op het welzijn van het dier.
Om in Nederland te mogen fokken met de Golden Retriever moeten er aan bepaalde eisen van de ouderdieren voldaan worden. Bij de Golden Retriever houdt dit in dat de ouderdieren beide zijn onderzocht op Heupdysplasie en Elleboogdysplasie, daarnaast moeten ook de ogen onderzocht worden door middel van een ECVO-oogonderzoek en moet er een DNA-onderzoek zijn uitgevoerd op PRA I, PRA II & ICT.
Heupdysplasie
Heupdysplasie (HD) is een aandoening die geregeld bij honden voorkomt, dysplasie betekend 'abnormaal gevormd zijn'. In het geval van heupdysplasie houd dit in dat het heupgewricht verkeerd gevormd is zodat de heup- kop en kom niet goed in elkaar passen. Indien er vervorming zijn te constateren in het heupgewricht kunnen pijn en problemen bij het lopen ontstaan. Om HD uit te sluiten worden honden onderzocht met een zogeheten HD-onderzoek (PennHip methode). Bij dit onderzoek wordt een röntgenfoto gemaakt van het heupgewricht en op basis van die foto wordt er een waarde aan het heupgewricht gegeven door specialiseten. Hierbij kunnen verschillende uitslagen mogelijk zijn, waarbij HD A inhoud dat de hond geen HD heeft, en in principe de 'gezondste/best gevormde heupen' heeft. HD E is de minst ideale gradatie waarbij de heupgewrichten van de hond ernstig misvormd zijn, hierbij gaat de hond zeer waarschijnlijk last krijgen van zijn heupen en veroorzaakt het in meer of mindere mate artrose.
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie (ED) is net als HD een aandoening waarbij er ontwikkelingsstoornissen zijn in de gewrichten . Net als bij HD kunnen deze aandoeningen een erfelijke component bevatten of kunnen omgevingsfactoren er een rol in spelen. Om ED bij de hond uit te sluiten worden röntgenfoto's genomen van het ellebooggewricht waarna deze wederom door specialisten worden beoordeeld. Bij het toekennen van een gradatie van ED worden een 4-tal elleboog aandoening beoordeeld die afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen voorkomen. Elk van deze aandoeningen kunnen resulteren in artrose, vervormingen van het gewricht en zelfs loslatingen van stukjes bot. Dit kan mank lopen, kreupelheid en pijn veroorzaken. Er zijn 4 gradaties van ED te onderscheiden die de ernst van de aandoening identificeren van 'Vrij, tot Graad 1, Graad 2 en Graad 3'.
ECVO-oogonderzoek
ECVO is een speciaal oogonderzoek naar (erfelijke) oogziekten bij honden en staat voor European College of Veterinarian Ophthalmologists. Dit onderzoek mag alleen uitgevoerd worden door gespecialiseerde dierenartsen in de oogheelkunde. Deze dierenartsen moeten deel uit maken van het (Nederlandse) ECVO panel en zijn erkend als specialisten in de oogheelkunde. Dit oogonderzoek moet periodiek herhaald worden aangezien enkele oogaandoening zich gedurende de tijd kunnen ontwikkelen. Bij dit onderzoek wordt de gezondheid van het oog beoordeeld op een 14-tal aandoeningen (precieze aantal is afhankelijk van het ras). Het doel van deze onderzoeken is om te voorkomen dat (erfelijke) oogaandoeningen zich onbedoeld door een populatie verspreiden. De uitslagen worden periodiek aan de desbetreffende rasvereniging verstuurd, die deze toegankelijk moeten maken aan derden.
DNA-onderzoek
Door middel van een DNA-onderzoek waarbij wangslijmvlies wordt afgenomen, wordt de genetica van de hond in kaart gebracht. Vanuit de Golden Retriever Club Nederland wordt het verplicht gesteld om te testen op de aandoeningen PRA (Progessieve Retina Artofie) I, PRA II & ICT (Ichtyosis). PRA is een erfelijke netvliesafwijking waarbij het netvlies verslechterd wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden. ICT is een huidaandoening waarbij schilfertjes en roodheid van de huid optreden wat jeuk en andere ongemakken veroorzaakt. Bij het in kaart brengen van de genen van deze aandoeningen kan bepaald worden of de hond vrij, drager of lijder is van de desbetreffende aandoening. Een drager zal in de regel geen symptomen van de ziekte vertonen. Een lijder daarentegen krijgt wel symptomen die horen bij de ziekte! In de fokkerij is het zaak om niet twee ouderdieren te gebruiken die beide drager zijn voor dezelfde aandoening, dit kan leiden tot lijders bij de nakomelingen waarbij een ziekte tot uiting kan komen. Uitbannen van alle dragers in de populatie is geen optie aangezien er dan veel te weinig genetische variëteit in het ras ontstaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb